Na arašídy v těhotenství raději zapomeňte!

Zkušenější a opatrněji maminky vědí, že během těhotenství a kojení je dobré vyhnout se ostrým kořeněným jídlům, nadměrnému solení, ale také silným alergenem. Některé si však kvůli “těhotenským choutkám” dopřejí nejrůznější nezdravé pamlsky. Pozor však na to – mohou mít negativní vliv na ještě nenarozené miminko!

Jedí to, co my

Snad pro každou ženu je automatické, že po narození se děťátko jen velmi postupně učí na stravu (optimálně od půl roku života) a vybíráme pro něj jen to nejlepší, ale někdy zapomínáme na to, že dítě v našem bříšku prakticky konzumuje to, co my samy sobě dopřáváme. A ne vždy jde o nejzdravější pochoutky.

Nebezpečné alergie

K nebezpečným patří například i arašídy. Ano, jsou zdravé, ale nelze zapomínat na to, že jsou silným alergenem. Vědci zjistili, že alergické děti mohou být vystaveny vyššímu riziku alergie na arašídy, když jejich matky konzumují tuto pochoutku během těhotenství.

Informace o nové studii byly zveřejněny v listopadovém vydání odborného magazínu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Ze studie Výzkum vedl Scott H. Sicherer, MD, profesor pediatrie na Jaffe Food Allergy Institute, který patří pod Mount Sinai School of Medicine. Vycházel z pěti amerických studií a zkoumal 503 dětí ve věku od tří do 15 měsíců. U všech dětí byla pravděpodobnost alergické reakce na mléko, vajíčka nebo výskyt ekzému s významnými pozitivními testy alergie na mléko nebo vejce. To jsou faktory zvýšeného rizika alergie i na arašídy. Děti, které byly do studie zapojeny, však neměli žádnou předchozí diagnózu, která by hovořila o alergii na arašídy.

Co ukázaly výsledky?

Celkově 140 dětí mělo na základě krevních testů silnou citlivost na arašídy a významným ukazatelem tohoto testu byla konzumace arašídů maminkami během těhotenství. “Výzkumní pracovníci si byli v ostatních letech jisti tím, že spotřeba arašídů v těhotenství souvisí s rizikem výskytu alergie na arašídy u kojenců,” řekl podle ScienceDaily Dr. Sicherer a pokračuje: “Naše studie sice definitivně neříká, že těhotné ženy nemohou jíst arašídy, avšak zdůrazňuje potřebu dalšího výzkumu, aby mohly být doporučené dietní omezení.”

Riziko se zvyšuje onemocněním v rodině

Samozřejmě, velkou roli hraje i genetika. Pokud je ve vaší rodině výskyt alergie – nemusí být přímo na arašídy – měli bychom si dávat větší pozor, co svému děťátku, ať už v děloze, nebo později mimo ni, dáváme. Již v roce 2000 však doporučila Americká akademie pediatrie, aby ženy, jejichž děti byly vystaveny zvýšenému riziku vzniku alergií na základě rodinné anamnézy, zvážily možnost vyhnout se burákovým výrobkem během těhotenství a kojení. Toto doporučení však bylo v roce 2008 staženy, vzhledem k omezené vědecké důkazy, které by ho podporovali. Konsorcium na výzkum potravinových alergií však realizuje pozorovací studie, které pomáhají lépe pochopit rizikové faktory, které způsobují rozvoj alergie na arašídy u dětí, stejně jako alergie na vejce a mléko.

Další studie ukážou Autoři studie upozorňují, že studie má svá omezení – včetně spoléhání se na informace o stravovacích návycích těhotných žen, které nebylo možné ověřit. Důležité však je, že studie zatím ukazují na zvýšení rizika pozitivních výsledků testů na alergii na burské oříšky. Takže i přes omezení studie zjistila potenciálně rizikový faktor, a pokud bude ověřen, může představovat příležitost ke snížení rizika. To ukážou další studie.

Naděje na zlepšení

Na závěr k výsledkům studie její autor dr Sichere doplňuje: “Alergie na arašídy je vážná, obvykle trvalá, potenciálně smrtelná a její výskyt se zvyšuje. Naše studie je důležitým krokem, směřujícím k identifikaci preventivního opatření, které, pokud budou výsledky potvrzeny, může pomoci snížit vliv arašídové alergie. “

You must be logged in to post a comment Login