Těhotenská cukrovka recepty

Těhotenská cukrovka recepty

Při diagnóze těhotenské cukrovky dostanete letáček a brožurku s doporučenými jídly a množstvím. Samozřejmě jednotvárná strava se po čase omrzí. Hledáte i vy dietní a zároveň chutné recepty při těhotenské cukrovce? Pár vám je nabízíme. Jsou chutné a zároveň zdravé.

Krůtí maso s brokolicí:
potřebujeme:
– 180g krůtího masa, olej, 150-200g brokolice, 10g hl. mouky, sůl, popř. koření dle chuti
Krůtí maso nakrájíme na proužky, restujeme na oleji, zaprášíme hladkou moukou, osolíme a podlijeme vodou a dusíme doměkka. Očištěnou a omytou brokolici rozdělíme na malé růžičky a přidáme k masu. Krátce prohřejeme.
1 porce obsahuje 6g sacharidů a 275kcal
Vhodná příloha jsou brambory v zváženého množství

Řízky na zelenině
potřebujeme:
– 200g vepřových řízků, 100g mražené zeleniny, 60g nakl. okurek, 30g oleje, sůl, kmín, pepř
Vepřové plátky na okrajích nakrojíme, naklepeme, posolíme a opepříme. Opečeme na oleji, přidáme zeleninu a dusíme pod pokličkou. K měkkému masu přidáme okurky nakrájené na kostičky a ještě chvilku dusíme.
1 porce obsahuje 3g sacharidů a 280kcal
Vhodná příloha rýže

Ovesný mozeček
potřebujeme:
– 100g ovesných vloček, 20g oleje, 30g cibule, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, sekaná petrželka + další koření dle chuti
Ovesné vločky podlijeme malým množstvím vařící vody a nechám 1-2 hod stát, aby nabobtnaly. Na pánvi na troše oleje zpěníme cibulku, přidáme vločky a uvaříme hustou kaši. Přidáme vejce a mícháme až ztuhne, přidáme utřený česnek, posypeme nakrájenou petrželkou.
1 porce 38g sacharidů, 340kcal
Vhodné mazat na černý chléb

A na závěr něco pro mlsné jazýčky:

Jahodový koláč
potřebujeme:

-200g jahod, 10g bio sušenek, 250g nízkotučného jogurtu, 250g ricotty, 100g 12% smetany, 4 lžičky želatiny, 24 kapek stévie, 2 lžíce horké vody, lžíce mleté ​​vanilky, lžíce nízkotučné máslové pochoutky

4 želatinu smíchejte se 4 lžícemi studené vody a nechte nabobtnat (cca 5 minut).
Mezitím rozdrobte sušenky válečkem na co nejjemnější drť. Smíchejte je s dvěma lžícemi horké vody i lžící rozpuštěného “másla”. Důkladně vše promíchejte a vsypte do dortové formy. Pomocí lžíce upěchujte ve formě tak, abyste rovnoměrně zakryli její dno a dejte ztuhnout do lednice. V hrnku nad mírným ohněm zahřívejte smetanu těsně pod bod varu, přidejte želatinu a důkladně promíchejte aby se rozpustila. Nakonec přidejte lžičku vanilky a odstavte ze sporáku. Rozmixované jahody rozmíchejte společně s tvarohem a ricottou v hladkou směs. Přidejte vanilkovou smetanu a ještě jednou důkladně promíchejte. Nakonec přidejte 24 kapek tekutého extraktu ze stévie. Všechny suroviny důkladně promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a nalijte na sušenkovou základ. Nechte v chladničce asi 4 hodiny ztuhnout.